Çağrı Kuş
07.01.2019

Girişimcilik Serüveni İlk Yıl Dersleri Bölüm 2: Müşteri Sadakati ve Yetkinliklere Saygı Duymak

Not: Girişimcilik Serüveni İlk Yıl Dersleri Bölüm 1: Hedefler ve Kararlar’ı okumayanlar için link koyuyorum. İlk yazıyı okuyabilir veya aşağıdan devam edebilirsiniz. Bölümler arasında anlam eksikliği yaratacak bir ilişki kurmamaya çalıştım. Dolayısıyla sıralamadaki değişiklikler çok önemli olmayacaktır diye düşünüyorum.

Ders 3: Sadık Müşteri ve İyi Referans Her Zaman Kazandırır

Modern çağda sistem sürekli daha fazlasını tüketmek üzerine kurulu olduğundan bireyler, toplumlar, ülkeler ve asıl konumuz olan şirketler de her geçen gün daha geniş kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Bir yönüyle insanların tüketim çılgınlığını körükleyen bu durum, aynı zamanda elimizdeki kısıtlı kaynakları artırmamız veya bu kaynakları daha verimli kullanmayı öğrenmemiz gibi bir ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim modern çağdaki sistem pop kültürünü güçlü şekilde beslemektedir; ‘hızlı elde et, hızlı tüket.’ İlginçtir ki, insanları pop kültürüne özendiren şirketler kendi varlıklarını hızlı şekilde tükenmek üzerine kurgulamazlar. Örneğin; McDonald’s ‘ürünlerimizi size tek seferlik sunuyoruz, bir daha istediğinizde bizi bulamayabilirsiniz’ gibi bir kampanya yürütmez. Aksine, McDonald’s yer ve zaman fark etmeksizin aynı kalitedeki ürünü size sunacağını vaad eder ve sizden düzenli şekilde bu ürünleri tüketmenizi talep eder. Çünkü, bir şirket ne kadar sadık müşteriye sahipse o kadar güçlüdür.

Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ‘en sevilen marka araştırmaları’ düzenli olarak yapılıyor. Bu perspektiften bakıldığında göze çarpan en anlamlı veri, lovemark olarak seçilen firmaların diğer firmalardan çok daha yüksek kârlılık oranını yakalaması oluyor.

Yani bir şirketin asıl gücü -ister McDonald’s gibi kolay tanımlanabilir ürünlere, isterse bizim faaliyetlerimiz gibi girift iş birliklerine dayansın- sadık müşterilerinden gelir. Şöyle ki bir müşteri sizle kurduğu ilişkiden mutlu olduğunda, bütçesi içerisinden size yaptığı harcamaların sıklığını ve tutarını artırmak konusunda çok daha istekli olabilmektedir. İşte bu müşteri sadakatini yakalamak şirketinizi geleceğe taşımanızı sağlarken, müşteri sadakatine döndüremediğiniz tek seferlik ilişkiler kurmak ölüm vadisindeki yerinizi almanıza neden olabilmektedir.

Gururla söylemeliyim ki, 2018'de katkı sağladığımız firmaların neredeyse tamamı mevcut projelerin bitiminde yeni ve daha büyük projeler yapmak için talepte bulundular veya bizle kurdukları ilişkiden mutlu oldukları için bizim adımıza referans sağlayarak birçok yeni işbirliği imkanlarına yönlendirdiler. Sonuç olarak kurulan işbirliğinden sağlanan fayda, geçirilen zamandan duyulan mutluluk ve şirketimize gösterilen sadakat bizim en önemli başarımızdır. Bu alanlardaki memnuniyeti sürekli hale getirebilmek amacıyla şirketimize hem nitelik hem de nicelik yönünden yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.

Bu konuyu somutlaştırmak amacıyla, sevgili Sedat Bagisgil ile yaşadığımız kıymetli işbirliği sürecini sizlerle paylaşmak istiyorum. Otomotiv sektöründeki faaliyetlerinden dolayı tanıdığım ve geçtiğimiz yıllarda birkaç kez yemek yiyip sohbet etme imkanı yakaladığımız Sedat Abi ile Nisan 2018'de bir öğleden sonra İTÜ Çekirdek’te tekrar karşılaştık. Bu karşılaşmada iki tarafın da proje geliştirdiği otomotiv satış sonrası hizmetlerinin dijitalleştirilmesi konusunda fikir alışverişi yaptık ve aslında geliştirmeye çalıştığımız iş modelleri hakkında birbirimize ne kadar çok destek verebileceğimizi fark ettik. Bu konulardan birisi yazılım alanındaki yetkinliğimizi paylaşarak mevcut projelerinin gelişimine katkı sağlamaktı. Bunu gerçekleştirmek amacıyla kısa süre içerisinde danışmanlık hizmeti sunduğumuz bir işbirliğine başladık. Bu süreç iki tarafı da mutlu ettiği için iş birliğimizi geliştirmek adına karşılıklı fedakarlıklar yaptık ve tüm içtenliğimizle sürece katkı sağladık. İşte bu bağlılık neticesinde o danışmanlık hizmeti bir yazılım geliştirme projesine dönüştü. Bugün her iki taraf yeni ve daha güçlü projeleri hayata geçirebilmek için fırsat kolluyor ve sürekli iletişimi devam ettiriyor. Bize bu güzel deneyimde eşlik ettikleri için Sedat abiye, Onur Karaoğlan’a ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ederiz.

Şirketlerin gelişimi için yeni müşteriler edinmek elzemdir. Ancak, mevcut müşterileri mutlu edebilmek en az yeni müşteriler kazanmak kadar önemlidir. Fill-Labs, birkaç ay gibi bir sürede ‘hayatta kalabilmek için duyulan iş alma kaygısını, doğru işi alma ve alınan işi doğru şekilde yapma kaygısı’ ile değiştirebilmeyi başardı. Bu başarının en büyük destekçisi şüphesiz 2018 yılında bizimle çalışan kıymetli firmalardır.

Ders 4: Yetkinliklere Saygı Duyan Kazanır

Günümüzde rekabet ve sürekli artan talepler karşısında zorluk yaşamayan şirket yok gibidir. Bu rekabeti şekillendiren şirketler bile bir süre sonra sürekli yeni fikir, ürün, hizmet vb. ortaya koymaktan yorulabilirler. Yaratıcı alanlarda üretkenliğin ve çeşitliliğin kaynağı gelişen teknolojiye rağmen hala insan zihnine dayanmaktadır. Bu sebeple şirketler açısından insan kaynakları veya yetenek yönetimi gibi isimlerle anılan departmanlar vazgeçilmez birer yapı taşıdır.

Bölüm 1'de bahsettiğim gibi şirketler temelde tek bir bireyin sahip olabileceği yetkinliklerden çok daha fazlasını bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyonlardır. Onları kıymetli kılan temel nitelikleri de hep bu gerçek üzerine inşa edilir. Bir şirketin erişebileceği en yüksek değeri yakalayabilmesinin yolu çalışanlarının nitelikli kişilerden oluşmasıdır. Ayrıca, şirket çalışanlarının sahip olduğu yetkinlikleri kullanmasına imkan sağlamalıdır ki potansiyel üretim gücü reel sonuçlara dönüşebilsin.

Birçok kişiyle sohbet ederken görüyorum ki, hayata kendisiyle aynı açıdan bakan, benzer niteliklere sahip insanlarla vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu durumu sosyal hayatta bir nebze daha anlaşılabilir görmekle birlikte iş hayatında entelektüel kısırlığa yol açabileceği için oldukça riskli buluyorum. Halbuki Ders 1'de ifade ettiğim gibi sürekli hedefler koyuyor ve Ders 2'de bahsettiğim karar alma mekanizmanızı etkin şekilde çalıştırıyorsanız sahip olmak isteyeceğiniz son şey sizinle benzer yetkinlikteki onlarca kişiyle aynı odada bulunmaktır. Çeşitlilik ve farklı yetkinliklerin ortaya koyulmasına duyduğunuz inanç; sizi sürekli besler, niteliklerinizi geliştirir ve yeni ufuklara erişebilmeniz için ilham verir.

4 Oscar ödüllü ‘Rain Man’ filminde aslında farklı nitelikteki insanların özelliklerini kullanmalarının ne kadar başarılı sonuçlar doğurabileceğini gösteren bir kumarhane sahnesi vardır. Otizmli olan Dustin Hofmann’ın hafızası o kadar güçlüdür ki kardeşi -Tom Cruise- onun bu yeteneğini kullanır ve birlikte bir servet kazanırlar. Asıl mesele kişilerin yeteneklerine saygı duymak ve işe yarayacağı doğru alanı bulmalarını sağlamaktır.

Şirketimizin potansiyelini tamamen açığa çıkarabilmek için en çok önem verdiğimiz konulardan birisi yetkinlik sahibi insanların oyun alanlarına saygı göstermek oldu. Çünkü bizim şirketimizi kurma motivasyonumuz zaten farklı yetkinlikleri bir araya getirme fikrinden besleniyordu. Yani ben iş geliştirme, satış, pazarlama, yönetim gibi teknik olmayan alanlardaki yeteneklerimi Seray ise yazılım, teknoloji ve proje geliştirme alanlarındaki yetkinliklerini bu şirketin temeline koydu. Bizim hayata farklı açılardan bakabiliyor olma becerimiz daha büyük bir yapı inşa edebilmek için bize güç verdi. Şimdi de Erkan Ercan gibi azimle ve fedakarlıkla çaba sarf eden arkadaşlar şirketimize katkı sağlıyorlar. Erkan’ın nezdinde tüm ekip arkadaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.

Yetkinliklere saygı duymak konusunda fena iş çıkartmadığımızı düşünsek de gitmemiz gereken çok uzun bir yol olduğuna inanıyoruz. 2019 yılında ajandamızın ilk sırasını yetkinlikleri ve bakış açılarıyla bize katkı sağlayacak arkadaşları ekibimize dahil etmeye ayırdık. Sıra dışı sonuçlar yaratmak için yola çıkmış bir firmada sınırları zorlayan insanlara her zaman yer olmalıdır diye düşünüyoruz. Bu vesileyle eğer ekibimizde yer almak veya bize katkı sağlamak isterseniz lütfen bize bir ‘Merhaba’ deyiniz.

Not:

Herkese merhaba, 25 Aralık’ta yayınladığım Bölüm 1 ile ilgili yaptığınız güzel geri bildirimler için çok teşekkür ederim. Sizlerden gelen yorumlar beni cesaretlendiriyor, bu sebeple birçok yeni konu hakkında fikirlerimi sizlerle paylaşmak üzere listeme ekledim. Yazılarımı daha sizlerle daha sık paylaşabilmeyi umuyorum.

Gelecek Bölümler:

Girişimcilik Serüveni İlk Yıl Dersleri Bölüm 3: Risk Yönetimi ve Beklentileri Konumlandırmak

info@fill-labs.com clutch Clutch.co Twitter Twitter Instagram Instagram Linkedin Linkedin
©Fill-labs 2024 Legal Notice - Data protection - Use of cookies